| 
 
 
 
 
	
		| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |  
		| Avtor | Sporočilo |   
		| BOŠTJANTraktor Forum - zvestoba do groba
 
 
 Pridružen/-a: 14.02. 2012, 19:54
 Prispevkov: 1155
 Kraj: Ptuj
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 13 Apr 2022 09:30    Naslov sporočila: |  
 |   
				| 
 |  
				| jery je že v prvem komentarju napisal  Vsak si razlaga po svoje. Čeprav je za to pravilnik kaj je sok, vino, kis, žganje, ... 	  | jery1989 je napisal/a: |  	  | Jabolčnik nato takoj ko odvre ali potem naslednje leto prekuham za žganje, tako da ni dlje časa noter kot cca do 2leti. | 
 Iz jabolčnika ne moreš kuhat šnopsa.
 Žganje se kuha iz vina, ni pomembno iz katerega sadeža je vino. Kvalitetno vino = kvalitetno žganje. Tudi jabolčno vino lahko dolgo obstane kvalitetno, kot vsako drugo, seveda ob pravilni negi.
 Iz "potegnjenega" vina ali kisa je teoretično možno pridelat žganje, samo takšne žganice še nisem pil in upam, da je ne bom nikoli
   Če se vrnemo na sode:
 - lesen sod je primeren za vse
 - kovinski je primeren za vse, razen kis
 - plastični je primeren za vse, razen žganje (alkohol bi naj poškodoval povoskano zaščito)
 Pri plastiki kvaliteta zelo niha. Mi imamo od Roto že vsaj 10 let in je vredu.
 Pri nas damo sok v kovinski sod in ga kar precej spijemo. Ko začne vreti, ga pustimo (vina ne spijemo veliko). Vino nato pretočimo v plastični sod, da se skisa in ga pustimo dokler ni prazno. To delamo za lastno uporabo, nismo neki profesionalci.
 |  |   
		| Nazaj na vrh |  |   
		|  |   
		| SebekTraktor Forum - zvestoba do groba
 
 
 Pridružen/-a: 22.02. 2009, 16:19
 Prispevkov: 814
 
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 13 Apr 2022 14:06    Naslov sporočila: |  
 |   
				| 
 |  
				| Če je tale "pijača" iz jabolk namenjena za žganje, potem se to lahko nalije v plastične sode, ter pusti da povre. Potlej je pa najbolje tole čimprej skuhati, ter shraniti žganje v stekleni ali inox posodi. 
Da bi tole povreto brozgo skladiščil več kot recimo par mesecev, dvomim, da bi žganje bilo dobro. Zima je pravi čas za kuhanje žganja, kar pomeni, da od stiskanja do žganja mine ene 3-4 mesece.
 |  |   
		| Nazaj na vrh |  |   
		|  |   
		| jery1989Vajenec
 
 
 Pridružen/-a: 10.04. 2022, 19:11
 Prispevkov: 4
 
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 16 Apr 2022 13:00    Naslov sporočila: |  
 |   
				| 
 |  
				| Na jesen vse zmeljem in stisnem, dam v sode, odvreje v cca 2 mescih, nato še tisto leto ali naslednje leto skuham žganje. Mislim da se razumemo. |  |   
		| Nazaj na vrh |  |   
		|  |   
		|  |  
   
	| 
 
 | Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
 Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
 Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
 Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
 
 |  |